IMG_1232_ovidiu_micsik

Neprevăzutul poate fi planificat

Până acum câteva zile știam pe cineva care a făcut unul, dar n-am îndrăznit să întreb nimic. Aseară cineva mi-a povestit, dar iar n-am reușit să întreb cum s-a simțit după, la ce s-a gândit sau, mai curând, la ce nu s-a gândit după. N-am avut puterea să fiu curioasă despre asta pentru că nu pot să înțeleg dimensiunea unei astfel de traume și ce înseamnă pentru o femeie să facă o astfel de alegere. Din păcate, însă, un studiu privind contracepția în România spune că 24% dintre femei consideră avortul o metodă de contracepție. Acest procent mă cutremură până în străfundurile ființei.

Aș vrea să le cert pe 24% dintre femei, să le spun că în secolul 21 e imposibil să crezi asta, să le acuz, să le arăt cu degetul… dar n-ar fi bine pentru că 24 de femei din 100 nu știu mai bine și poate nu e vina lor. Poate e vina noastră că nu vorbim despre asta în mod deschis, pentru că ”nu se cade” să vorbești despre asta, pentru că ”au auzit ele” la vreo prietenă care a avut mai mult noroc și n-a rămas, că ”n-o să li se întâmple chiar lor” și alte mituri urbane și rurale care acoperă ca o ceață viața de cuplu. Și când zic asta, o spun cu direcție: domnilor, sunteți egali responsabili de a proteja de boli și sarcini femeia iubită (o dată sau de mai multe ori). Sincer, de vreo 2000 de ani, n-am mai auzit de copiii făcuți doar de mamele lor…

De asemenea, pe cine mai aud vreodată că spune că metoda retragerii e o metodă contraceptivă, o iau la rost grav. 14% dintre femei folosesc asta pentru că…? Nu știm. E o prostie și cam atât, nu te ferește de nimic, în special de boli dacă poate ai noroc și nu rămâi gravidă. În plus, 59% preferă să-și asume riscuri decât să folosească metode hormonale. Din păcate, un avort dezechilibrează infinit mai mult decât orice pastilă și nu doar la nivel hormonal.

IMG_1232_ovidiu_micsik

În afară de aceste femei care nu știau mai bine, studiul a mai arătat că o treime dintre femeile chestionate au avut parte de ”accidente” deși foloseau prezervativul. Un accident se poate întâmpla dacă nu ți-ai luat pastilele la timp sau urmezi un tratament cu antibiotice și le scade eficiența. Da, astea se pot întâmpla, iar pentru aceste accidente există pastila de a doua zi. Da, nu e metoda  pe care s-o aplici zilnic, însă este potrivită pentru ce a fost creată – adic〓 să previi o sarcină nedorită dacă a avut loc un accident, dar e toată lumea de acord că e de un milion de ori mai fericită decât un avort? Iar dacă se întâmplă prea des, e nevoie de alte variante. Poți da vina pe soartă de un număr limitat de ori…

Mai multe informații despre acest studiu găsiți pe Planifică Neprevăzutul, precum și un infografic usor de citit, dar greu de digerat cu toate datele. Tot acolo sunt și doctori care răspund la întrebari (anonime) în 72 de ore. Vă rog eu mult, îndrumați-vă prietenele acolo, nu pe forumurile alea obscure pe care le detest pentru că sunt pline de prostii și de presupuneri.

***

În cartea Alinei Nedelea, Șoseaua Cățelu 42 ea vorbește despre avort. Și deși pe vremea tinereții ei erau alte circumstanțe și ea e plămădită dintr-un aluat mai special, mai dur, mai cinic, pasajele despre avort, despre care ea vorbește mai deschis ca nimeni altcineva, te marchează. Și ce am înțeles eu e că îi marchează și pe cei dragi.

”În aceeași seară o găsesc pe Aura așezată pe canapea. E machiată, semn că a plâns, și însistă să creadă că, dacă își lipește un kil de pudră pe față, nu se vede. Victor e beat, dar nu urlă (cum face de obicei), nu înjură, nimic. Mut. Și eu înțeleg până la moarte. Așa că, dacă Victor tace, e doar pentru faptul că se simte distrus de ziua pe care am avut-o. Din punct de vedere fizic și pshihologic.”


  2 Comentarii

 1. Joey Heroină   •  

  Multe din femeile care au avortat o data sau de mai multe ori vorbesc despre asta ca si cum ar fi ceva normal..de parca s-ar duce la magazin. Nu reusesc sa inteleg mentalitatea lor. Iar altele sunt distruse psihic..ceea ce mi se pare normal.
  Avand la dispozitie atatea metode de contraceptie, nu inteleg de ce nu le folosesc daca nu vor copii. Cred ca nu o sa reusesc sa inteleg niciodata.
  Oricat s-ar discuta pe tema avortului, raman la aceeasi parere: este o crima in cazul in care este voluntar, iar pe aceste femei, care aleg calea avortului, le-as tortura fizic si psihic. Iar pe barbatii care le lasa gravide, desi nu vor, apoi le lasa sa avorteze..i-as da pe mana doctorului Ciomu

  • Claudia   •     Author

   Joey, sunt de acord cu tine, dar partial. Vorbim despre educatie, in primul rand: sunt femei care nu stiu mai bine, dupa cum am si scris si, poate, in unele cazuri, ele nu trebuie blamate, ci ajutate si apoi informate. Apoi, mai exista si cazul in care se intampla accidente pe care le-am exemplifcat si care apar indiferent de cat de informat sau de sigure sunt ele. De altfel, nu exista 100% sigur in niciun domeniu, dar in sex! :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *