ursuleti_centrul_de_reabilitare_leonardo_berezsky_1

Adoptă un urs național

În România trăiesc aproximativ 4000-5000 de urși bruni, aproape jumătate din întreaga populație de astfel de urși ai Europei (fără Rusia) și este, după cum arată lucrurile, animalul nostru național. Prezența ursului într-o anumită zonă sau ecosistem este dovada unui mediu natural sănătos, nealterat.

Ursul brun este al doilea cel mai mare prădător prădător din lume, primul fiind ursul polar, cam de patru ori mai masiv decât un om și trăiește în jur de 35 de ani.

Se hrănește cu iarbă, insecte, rădăcini, plante, animale mici, dar și vulpi, căprioare tinere, oi, pește. Este cel care, în America de Nord, vânează somon :)

Cea mai tare informație legată de ei mi s-a părut faptul că urșii se împerechează primăvara, dar embrionul începe să crească abia spre iarnă, când ursoaica întră în hibernare.

Iar cea mai adorabiă este faptul că femelele de urs brun au grijă, la nevoie, și de puii altor femele – ca niște bone sau ”mame de împrumut” în cazul unei agresiuni externe sau din partea unui mascul. Acest lucru se poate întâmpla mai des decât am crede deoarece puii sunt extrem de curioși și, de multe ori, se pierd prin pădure sau pleacă prea departe de mamă. Cute, huh?

Din păcate, populația de urși este amenințată de pierderea, restrângerea sau fragmentarea habitatului, din cauza

  • dezvoltării infrastructurii urbane sau rurale
  • construcția de drumuri, partii de schi, extinderea oraselor și a statiunilor turistice în zonele protejate fără a se lua in calcul costurile din perspectiva pierderii biodiversității;
  • tăierile ilegale, mai ales în zonele care ar trebui sa fie de liniște sau în zona bârlogurilor;
  • braconajul și vânătoarea legală, dar necontrolată.

De ce v-am spus aceste lucruri?

Până pe 12 februarie, la parterul centrului comercial Sun Plaza, doi voluntari WWF România, vor aborda vizitatorii pentru semnarea unor mandate de debit direct pentru protejarea ursuleţilor şi pădurilor din România. 

“Salvati urşii bruni şi pădurile din România!” este o campanie de de informare şi atragere de fonduri de la persoane fizice prin metoda dialogului direct, folosind instrumentul financiar debit direct.

Tot ce trebuie să faci este să te opreşti la fundraiserii WWF, să completezi un formular cu datele personale şi suma pe care doreşti să o aloci în fiecare lună şi data debitării. În fiecare lună, bancă va debita suma respectivă din contul tău. Pentru donația ta, primești:

un ursuleț de pluș adorabil, o jucărie de calitate, marca WWF;
un certificat personalizat de prieten al naturii;
newsletter online în fiecare lună cu știri despre starea proiectului (și a ursului tău).
tumbe de mulțumire din partea ursuleților.

content-bear02

(no visiting allowed :P)

Sâmbătă, 11 februarie, mascota WWF, tot un urs, dar unul Panda, va oferi îmbrăţişări de mulţumire pentru prietenii naturii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *