Facem să fie bine și în Brașov – Lecturi Urbane

Pentru mine, Lecturi Urbane este un proiect atât de frumos că nu credeam că poate să mai crească mai mult de atât în sufletul meu. Și iată că m-am înșelat, odată cu ediția de la Brașov.

 

Duminica dimineață la ora 8, Bucureștiul este atât de liniștit că te înfioară prin liniște și măreție. Aproape că îți vine să vorbești în șoaptă, de teamă să nu-l trezești și să devină iar sălbatic și fremătător. Sub solemna supraveghere a Ateneului Român, a Bibliotecii Central Universitare și al Muzeului Regal, deci la adapost cultural, câțiva tineri se apropie vesel lângă un autocar. Era autocarul Lecturi Urbane, pus la dispoziția noastră prin amabilitatea KiwiTravel și BuyBooks.ro, pregătindu-se de plecare, încărcați de energie ascunsă, ieșită la iveala treptat, după covrigii pe care ni i-au oferit cu generozitate de Andreea și Dan și voia bună pe care un drum lung alături de prieteni ți-o  dăruiește.
Trebuie că cineva acolo Sus ne-a iubit mult și voia ”să facem să fie bine” pentru că vremea de la Brașov a fost perfectă și peste imaginația noastră. Un timp minunat care a scos oamenii la plimbare și i-a adus în Piața Sfatului, să ne fie alături în cea mai frumoasă sală de lectură din țară. Am ajuns în Piață când soarele zâmbea entuziast sus-sus pe cer, unde o gașcă de oameni minunați, în frunte cu Ionuț Popescu, ne așteptau vizibil emoționați. Din păcate, n-a fost prea mult loc de socializare pentru că erau multe de făcut. Apropo, SERVUS! :)
A fost prima ediție în aer liber, deci cu emoții. Nu știam cum vor reacționa oamenii, spațiul pe care trebuia să-l ”invadăm” a fost mai amplu decât la metrou ca să le stârnim trecătorilor curiozitatea. Puțin temători, dar zâmbindu-ne complice, ne-am așezat ordonat în jurul fântinii arteziene și în câteva momente, s-a făcut liniște. O liniște aparte, de pagini răsfoite și murmurul oamenilor din piață. ”-Ce se întâmplă? –Nu știu, dar uite-i cum citesc de frumos! O fi o acțiune de asta tinerească…!” treceau spunând două doamne în vârstă ieșite la o plimbare după slujbă.

Apoi, încet și timid la început, le prindeam privirile și ne îndreptam spre trecătorii din piață, să le povestim despre oameni…și sa le oferim cărți. Am mai zis-o și în articolul anterior, dar bucuria de a surpinde un necunoscut prin gestul de a oferi, orice, dar mai ales o carte, este neprețuită. Barierele pe care ți le aplici la contactul cu cineva care vine în direcția ta, se sparg cu zgomotul unui zâmbet, cu privirea limpede a încrederii. N-am făcut decât o mențiune: după ce o citiți, dați-o mai departe și povestiți-le despre noi, intrați pe internet și alăturați-vă nouă, ca să reușim să schimbăm ceva!

N-au vrut doar cărțile pe care le ofeream, ci voiau și povestea, ne întrebau despre noi, de unde suntem, cum a început și ce mai urmează. Ceea ce mi s-a părut mirobolant, pentru că s-a adeverit din nou că Lecturi Urbane este mai mult despre oameni!
După fiecare ediție apare aceeași reacție: ”Asta a fost cea mai bună ediție de până acum!” Tot ce pot să spun în cazul acesta este că abia aștept următoarea ediție!
Credit foto:
Stelian Păvălache http://photodesign.ro/ ale cărui fotografii îmi iau respirația de fiecare dată.

  7 Comentarii

 1. Luana   •  

  Servus :) Si mie imi pare rau ca n-am retinut decat 2-3 persoane dintre cei care ati venit in Bv, dar am recuperat pe twitter si pe bloguri. A fost o senzatie extraordinara sa vad Piata plina de oameni cu carti, dupa ce timp de 3 saptamani ne-am batut capul: oare strangem carti? oare sunt oameni? OARE PLOUA?? – problema majora pana cu 3 zile inainte de eveniment, believe me :))

  Ma bucur ca te-ai/v-ai simtit bine si ati ramas cu amintiri faine :)

 2. Claudia Tocilă   •  

  Luana,
  Felicitari voua in primul rand si ma bucur ca am avut ocazia sa va fim alaturi. Abia astept si editiile urmatoare!

 3. Nico B   •  

  Multumim si noi ca ne-ati fost alaturi, si intr-adevar e un proiect foarte bun care ar trebui perpetuat si promovat mai mult :).

 4. somnulescu   •  

  Daca ar fi fost un buton cu "Like" ca pe youtube,facebook l-as fi apasat cu siguranta pt acest post :p

 5. Claudia Tocilă   •  

  NicoB,
  Asa este Nico, este un proiect care merita toata energia noastra!

 6. Claudia Tocilă   •  

  Somnulescu,
  Si daca eram pe Messenger, il puneam pe cel care roseste :) Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *