shutterstock_111962621

Duminica de carte – Cum îmi fac timp pentru citit?

Am întrebat zilele acestea mai multe persoane despre obiceiurile lor de a citi în ideea în care aud foarte multă lume că nu citește din lipsa timpului. E o scuză (legitimă) de altfel pe care o aud invocată și la cei mai avizi cititori, una de care suntem afectați nu doar în ceea ce privește propria noastră educație, ci și sănătatea sau întreținerea relației cu prietenii, viața socială sau pasiunile noastre.

Nici eu nu am timp de multe ori, ba chiar mi se întâmplă să aleg conștient să fac altceva în loc să citesc. Mai dau un telefon, mai deschid televizorul și zapez aiurea pierzând zeci de minute ca în final să nu mă opresc la nimic anume, să văd un episod dintr-un serial pe care l-am mai văzut de vreo 3 ori sau… cel mai rău, să pierd minute bune dând scroll obsedant pe Facebook, la fel ca la TV, neoprindu-mă la nimic. Am în acest moment 15 linkuri salvate de pe Facebook, articole pe care mi-am promis că le voi citi când am vreme de ele. O prostie.

Oricum, nu mă refer aici la citit articole pe net, ci la cărți, cu precădere beletristică pentru care ai nevoie de o stare aparte, ca să-ți păstrezi acolo toată atenția și concentrarea. Mi se pare că anumite cărți – biografii, cărți specializate, sfaturi despre antreprenoriat, comunicare, promovare sau tips and tricks din industria în care lucrezi nu au nevoie de același set-up ca un roman, spre exemplu, în ideea că nu depind atât de mult de continuitatea poveștii. Mi se pare la fel de esențial să-ți ții aproape un roman ca privitul unui film la TV: mai întră o pauză publicitară, dar suficient de mică încât să nu te piardă, în timp ce cărțile specializate sunt ca o serie de documentar: poți să vezi pe bucăți timp de o lună și tot să reții majoritatea informațiilor.

Și totuși, când să citesc?

E un exercițiu care necesită concentrare: dar cititul în spații publice, în drum spre muncă, în mijloacele de transport sau așteptând pe cineva la o cafenea, chiar și 10 minute, într-o zi adună între 30 de minute și oră. Atâta timp când vă întră în reflex să scoateți cartea, kindelul etc din geantă sau rucsac în secunda în care apar semnele timpilor morți. Eu una păstrez timpii aceștia pentru cărțile de business sau alte forme de scriitură în afară de romane, dar mi s-a întâmplat să le valorific ca să mă reîntâlnesc cu personajele sau ideile unui roman care m-a captivat.

Știu persoane care își încep dimineața citind. 20 de minute încă în pat sau după rutina de dimineață, la masă alături de micul dejun luat în tihnă. La mine nu merge, căci mă relaxează așa de mult încât adorm la loc în timpul săptămânii, însă în weekend, după ce mi-am făcut plinul de somn, o oră dimineața înseamnă ceva zeci de pagini date gata.

Seara înainte de culcare. Am ajuns la performanța de a nu mai puea adormi, oricât de obosită aș fi, dacă nu citesc 2-3-5 pagini. Altfel nu semnalizez creierului că urmează să mă relaxez și, în funcție de ora și starea de oboseală la care ajung în pat, prind între 5 minute si o oră. Obligatoriu, chiar și după ce am pierdut noaptea în oraș.

La pauza de masă. 10-15 minute în loc de mâncat la laptop făcând același lucru ca mai înainte. Dacă tot nu ieși la masă cu colegii, măcar parcurgi câteva rânduri în liniște.

În vacanță: vacanța perfectă pentru mine e să stau sub umbrelă, pe șezlong, cu o carte și-un frappe rece. Aș face asta non-stop timp de 2-3 săptămâni și nu cred că m-aș sătura. Anul trecut am ras 2 cărți generoase într-o săptămână și alte două într-un singur weekend în Vamă.

Și desigur, în cadrul special pentru asta: în parc, la umbră, în hamac, pe-o păturică, în fotoliu, în canapea, în pat, doar să fie un moment dedicat. În timp, va deveni o necesitate, deasupra deschiderii laptopului, a TV-ului și alte device-uri mâncătoare din timpul lecturii.

Obiectivele și partenerii ajută lectura

Acestea fiind spuse, hai să ne impunem și niște obiective: de exemplu, am target ca anul acesta să citesc minimum 30 de cărți, fie romane, fie biografii, fie cărți de business. Odată ce ți-ai impus un target, spre exemplu, pe Goodreads, dacă funcționezi pe obiectiv, ca mine, o să vrei să îl îndeplinești. Vezi exemplul din vacanță :)

Te iei la ”întrecere” cu cineva sau vă recomandați reciproc titluri, a discuta cu un apropiat despre ce citești ajută la motivare. MULT.

Iată obiectiv:

Anul acesta editura Nemira împlinește 25 de ani de la înființare și, cu această ocazie aniversară, lansează o sărbătoare a cărții și a lecturii dedicată cititorilor care le-au fost alături de-a lungul anilor prin campania Super-cititorii Nemira.

În cadrul acestei campanii, sunt invitați toţi iubitorii de carte la un maraton aniversar ce cuprinde o călătorie înapoi în timp prin arhiva și istoria editurii Nemira, cu testimoniale, interviuri, concursuri, quizuri și multe surprize pe evenimentul Facebook creat special pentru a sărbători un sfert de secol de plăcerea lecturii.

Marea provocare va fi găsirea unui SUPER-CITITOR după completarea Reading checklist-ului cu bestselleruri marca Nemira, în care participanții trebuie să ne dovedească super-puterile lor de lectură ca să câștige o bibliotecă de 100 de cărți.  (Regulamentul este disponibil pe nemira.ro) 

Dacă doriți să participați la reading checklist-ul din campanie, ei îmi oferă 25 de cărți Nemira pentru voi.  Tot ce trebuie să faceți este să-mi lăsați un comentariu prin care să-mi spuneți câte cărți ați bifat din cele 25 (eventual și care, iar dacă vreți să-mi faceți și o recomandare dintre cele prezente acolo, ar fi super!).

Vom face o tragere la sorți pentru că superCititorul oricum are o șansă la concursul lor :)

Concursul se închide pe 29 mai, cu o zi înainte să se încheie și concursul lor.

Baftă :)

UPDATE: Am extras câștigătorul!

Screen Shot 2016-05-31 at 4.41.13 PMScreen Shot 2016-05-31 at 4.41.22 PM


  20 Comentarii

  1. cismaru   •  

    am bifat doar 4 din lista aia, dar Furnicile de Werber si Dune de Herbert le-as reciti ori de cate ori as avea ocazia :)

  2. Alex   •  

    Am citit „Jocurile foamei”, „Urzeala tronurilor” si „Eleganta ariciului”. Primele 2 au fost ecranizate si sunt arhicunoscute. „Eleganta ariciului” ne indeamna sa ii privim pe toti cei din jurul nostru ca oameni complecsi, care simt aceleasi emotii ca noi, si sa nu ii reducem doar la rolul pe care il joaca in viata noastra (menajera, postasul, vanzatorul etc). De asemenea, cartea aduce in discutie o tema foarte complexa, cea a claselor sociale vs claselor economice. Cred ca acest roman doreste sa ne invete urmatorul lucru: o suma mare de bani nu inseamna apartenenta la „high class”, la fel cum o suma mica de bani nu inseamna apartenenta la „lower class”.

  3. Zamfir Ramona-Dora   •  

    20! De recomandat le-as recomanda pe toate, fiecare are ceva special..eu trebuie sa ma apuc de citit celelalte 5 carti nebifate, atunci ma voi putea considera super-mega-cititoare! :)

  4. Tudor   •  

    Nu am bifat decat 15, deci mai am de citit si restul din lista. Din cele citite le-as recomanda pe toate, din cele necitite ma pronunt dupa lectura,
    Legat de obiceiul de a citi, l-am capatat datorita profesoarei de romana care avea obiceiul sa acorde o nota de 10 elevului/elevei care citea in cateva zile cartea recomandata de ea (toti care pretindeau ca au citit cartea erau verificati pentru a se stabili ca nu mint) si era un adevarat maraton pentru a bifa nota in catalog.
    Si o situatie mai comica, am un amic care nu cumpara carti ci doar le imprumuta de la prieteni/cunostinte pentru o perioada scurta, tocmai pentru ca sa aiba un motiv/stimulent pentru a le citi.

  5. Madalina   •  

    Nu am bifat decat o singura carte de pe lista si anume „Shining” semnata de Stephen King, insa am citit mult mai multe carti de la Nemira. Chiar recent am terminat de devorat „Doctor Sleep” care reprezinta continuarea romanului „Shining” si care mi-a placut foarte mult. De asemenea, tot recent am terminat de citit „Pantofarul si moartea” scrisa de Peter James pe care ti-o recomand cu caldura daca esti in cautarea unui roman politist bun. Te va tine pe marginea scaunului pe tot parcursul firului narativ. Cat despre ce am pe lista in urmatoarele luni: seria Jocul lui Ender si seria Delirium. O sa am grija sa le citesc imediat ce scap de sesiune.

    Citesc dintotdeauna si de cand am inceput facultatea am reusit sa citesc oriunde, mai ales in timpul cursurilor pe care nu le agreez. Am facut un obicei din a citi in autobuz, metrou, tren. Cel mai greu imi este in sesiune, pentru ca trebuie sa imi impun sa ma tin departe de orice fel de roman, caci altfel sfarsesc prin a neglija cursurile in favoarea romanului respectiv.

  6. Cris   •  

    Sunt cititor ucenic, doar cu un titlu din listă m-am intersectat.

    • Claudia   •     Author

      Cris, ai câștigat prin tragerea la sorți :)
      Că tot ești ucenic, acum le poți bifa chiar pe toate.
      Felicitări! Ai mail de la mine!

      • Cris   •  

        Zâmbete, zâmbete… și recuperare 😀 Mulțumesc!

  7. Dragan Andreea-Cristina   •  

    Eu am bifat, din pacate, doar Jocurile foamei. :)) Este singura pe care am citit-o de acolo cap coada si mi-a placut mult. Sunt foarte multe carti de acolo pe care deja le am, dar pe care n-am apucat sa le citesc si sper s-o fac curand. 😀

  8. stefania   •  

    din pacate doar 4 carti citite din reading-list-ul lor, desi jumatate din biblioteca mea e de la nemira.

  9. Raluca   •  

    Am citit doar 3. Shining, Jocurile foamei si Odiseea spatiala 2001. :(

  10. Claudia   •     Author

    Concursul s-a încheiat, revin în cursul zilei cu câștigătorul!

  11. Zamfir Ramona-Dora   •  

    Hei! Am castigat, n-am castigat..aceasta e intrebarea! 😀

      • Zamfir Ramona-Dora   •  

        Am citit, dar imi este usor neclar 😀 „Am extras castigatorii” dar in comentarii ai felicitat-o doar pe Cris. Ma gandeam ca fiind a 2 a de pe lista am castigat si eu :) Daca nu, nu-i bai..dar eram/sunt confuza. O fi de la caldura asta :)

        • Claudia   •     Author

          Așa e, îmi cer scuze, am scris la plural… Concursul avea un singur câștigător. Ai fost foarte aproape, înseamnă că data viitoare norocul va fi de partea ta sigur :) Mulțumesc de participare!

  12. Zamfir Ramona-Dora   •  

    Multumesc si eu! :) Fingers crossed pentru urmatoarele concursuri! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *