Vinerea de film–Zero Dark Thirty

Abia când am ajuns acasă, după film, am aflat că Zero Dark Thirty e regizat de o femeie. M-a mirat un pic pentru că a fost destul de brutal și de violent, dar gândindu-mă mai bine, a prezentat o versiune romanțată și cam sensibilă a celor întâmplate în timpul celor 10 ani de la atacurile de pe 11 septembrie și până la uciderea lui Osama Bin Laden. Poate și pentru că Kathryn Bigelow, regzoarea, e si o talentată pictoriță, filmul mi s-a părut compus din mai multe tablouri.

E nominalizat la cinci premii Oscar, inclusiv la ”Cel mai bun film” dar n-aș merge chiar până acolo. Și Jessica Chastain e nominalizată pentru ”Cea mai bună actriță” si a castigat deja Globul de Aur însă eu sunt de părere că nu are șanse prea mari, chiar dacă face un rol destul de bun, pe mine nu m-a convins. Nu știu exact ce i-a lipsit. Poate un pic de substanță, un pic mai multă introspecție, dar mi s-a părut un film de propagandă, care îi pune pe americani într-o lumină tolerantă, ca apărători ai lumii și ai libertății. Un CIA care aruncă cu bani doar ca să cumpere informații, care face lucruri fără știința politicienilor, care livrează rezultate anevoios și neconvingător și o femeie fără prieteni și aproape lipsită de umanitate sunt personaje destul de seci, care nu impresionează prea mult.

Dar e de văzut. E un film despre un război și despre evenimente din istorie care s-au întâmplat sub ochii noștri. Chiar și o singură variantă, momentan, e bine primită.


  5 Comentarii

 1. Emil Calinescu   •  

  Te contrazic: filmul se vedea de la o posta ca e facut de o femeie. Doar o femeie poate crea un astfel de personaj central. Una frustrata, bineinteles.

  Apropo, meritul principal pt prinderea lui Ossama revine sexului frumos, nu? Yeah right…

  Altfel, complet de acord: film de propaganda. Doar ca propaganda pro-americana gretoasa e completata de propaganda feminista. La fel de gretoasa.

 2. Calina   •  

  @Emil: Deranjant comentariul tau despre cum meritul principal pentru prinderea lui Osama revine sexului frumos…cand de fapt tot filmul si mai ales personajele sunt bazate pe oameni reali http://www.rollingstone.com/movies/news/secrets-of-zero-dark-thirty-20130111 sau http://www.slate.com/blogs/browbeat/2013/01/14/zero_dark_thirty_fact_vs_fiction_who_are_the_real_life_inspirations_for.html Dar na, misoginismul e la mai indemana decat un search pe Google.

  @Claudia – rezonez cu ce zici tu mai sus. E prea slabut pentru Oscar si nici Chastain nu mi se pare o alegere prea grozava. Singura scena pe care am apreciat-o din tot filmul e cea finala, cu prinderea lui Osama. Comparativ cu Homeland (care isi merita cu varf si indesat toate premiile de pana acum) Zero Dark Thirty e mediu spre mediocru, peticit cu scene dure care sa compenseze pentru celelalte neajunsuri.

 3. Daniel Mihai Popescu   •  

  Am intrat aici pentru că era următoarea postare la „vinerea de film”. Reiese că ţi-a plăcut filmul de care nu ştiai prea multe când ai intrat să-l vezi… Bigelow, fosta nevastă a lui James Cameron, a luat Oscar pentru un film tot de „propagandă”, care mi s-a părut mai slăbuţ decât ăsta. Mi-a plăcut că nu-l povesteşti. Filmul este artistic şi foarte bine jucat. Violenţa în realitate este mult mai mare şi mai direcţionată. Nici unii, nici alţii nu sunt mai „generoşi”.

  Am alte păreri şi despre bin Laden şi despre cum se petrec lucrurile în general pe acolo…

 4. Claudia   •     Author

  Daniel, nu mi-a placut, am si spus ca a avut lipsuri din punctul meu de vedere. Violenta e mult peste limitele vizionarii unui film, sunt convinsa, dar vorba aia, trebuie facut ca sa poata fi dat la cinema.

  Nu povestesc niciodata filmele, mi se pare incorect :) La fel cum spun mereu ca parerea e a mea, altora s-ar putea sa le placa ce nu mi-a placut mie si invers :)

 5. Claudia   •     Author

  A, si filmele de care stiu multe dinainte ma dezamagesc intotdeauna, asa ca prefer sa nu citesc multe despre ele inainte, ci dupa :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *