Shadia-Ateia2.jpg

Shadia Ateia, un model de urmat la doar 27 de ani

Încă de la intrarea în Clinica Medas Feminis, te simți relaxată: te întâmpină un băiat și o fată la recepție care zâmbesc prietenos și te poftesc spre cabinetele cu mobilier pastel, dotate cum vedeți prin Grey și Dr. House. Sala de ședinte e mai serioasă și mai sobră decât restul clinicii, dar acolo te întâmpină de obicei Shadia Ateia, o tânără femeie care te încurcă la prima vedere: o combinație fericită între sobrietatea profesională și jovialitatea celor doar 27 de ani.

Este cea mai tânără femeie manager al unei clinici medicale și, de un an, conduce cu succes o afacere pentru femei. Clinica se adresează exclusiv femeilor și este destinată în special femeii gravide, deoarece au un coordonator medical care este specialist de obstetrică-ginecologie şi unul dintre puţinii medici cu supra-specializare de medicină materno-fetală.

Shadia vine dintr-o familie de medici iar când am întrebat-o ce înseamnă pentru ea medicina mi-a răspuns fără ezitare că este ”o știință.” Ceea ce m-a impresionat atunci când am discutat despre femeile care vin la Medas Feminis a fost că Shadia crede cu tărie că pacienții nu sunt clienți. ”Nu este o afacere, ci este vorba despre a face bine, de a ne raporta la sănătate așa cum trebuie să fie pentru toti pacienții nostri. Aici facem medicină, n-o vindem.”

Mi-a povestit cu pasiune despre proceduri care fac din Medas Feminis o clinică specială unde o femeie care vrea să fie mamă vine dinainte să facă investigații rare, non-invazive și high tech. Geneticieni, medici, psihologi, specialiști ginecologi… dacă aveți de gând să faceți bebeluși rozalii, la ei veți găsi tot sprijinul uman și tehnologic. Analize care arată permeabilitatea trompelor uterine, amniocenteza și specialiști în genetică medicală, toate care duc la decizia cea mai bună pe care o lua viitoarea mamă în ceea ce privește eventualele riscuri în sănătatea fătului sau diverse complicații.

Shadia a crescut printre doctori și spitale. Pasiunea pentru acest domeniu i-a fost insuflată de familie, iar expunerea prelungită la medicină a făcut mai mult decât firească alegerea ei către cariera de medic. La 27 de ani își face rezidențiatul la Spitalul Giulești, iar restul zilei și-l petrece la clinică, până seara târziu. Spune că la vârsta asta există două variante: ori ai numai viață privată, ori doar muncești. Iar când nu muncești, simți o continuă presiune și responsabilitate care te trage de mânecă încontinuu. Shadia simte că fiecare zi se aseamănă cu cea a unui wedding planner în ziua nunții: toată agitația și presiunea o apasă și o țin în priză și chiar dacă nu depind de ea, are nevoie să știe tot.

Am discutat puțin și despre problema femeilor neinformate și speriate de mersul la doctor și am căzut de acord că forumurile și discuțiile de la una la alta nu sunt deloc sănătoase pentru că, deși unele informații sunt corecte, ele sunt scoase din context și îți poți face mai mult rău decât bine. În plus, femeile cu probleme ginecologice sau cele însărcinate au nevoie, de cele mai multe ori, și de asistență de la psiholog pentru că, așa cum spuneam, sunt probleme pe care bărbații, din păcate, nu le pot înțelege în totalitate.

Mi-aș fi dorit să am mai mult timp să stau cu ea, dar, deși era ora 8, Shadia pleca la o întâlnire de afaceri. Mi-am dorit să aflu mai multe despre ea pentru că e o persoană de care m-am simțit atrasă ca de un magnet și stilul ei de viață mereu într-o fugă, mereu cu mintea preocupată de căutarea unei idei sau unei soluții, e unul pe care îmi doresc să-l stăpânesc și eu în perioada asta a vieții mele. Sincer vă spun că e genul de om pe mâna căruia mi-aș lăsa cu încredere sănătatea. La drept vorbind, după cum mi-a zis și Shadia, nu ne putem evalua doctorii decât din punct de vedere uman.

Shadia Ateia2


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *