semne cusute

Semne cusute pe echipamentele Stejarilor de la Rugby

Ioana Corduneanu m-a învățat PLAI câteva lucruri de bază din semnele cusute pe țesături. Nu doar țesăturile românești poartă aceste semne, ci sunt specifice unei întregi zone sau culturi, iar majoritatea sunt recunoscute universal deoarece stilizarea simpla a valorilor de bază a fost modul de comunicare a comunităților, o carte de vizită pe veșminte, porți sau clădiri timp de mii de ani.

Semnele pe care le alegeai pentru portul de zi cu zi sau cel de sărbătoare te defineau în fața unor străini, spuneau pe scurt povestea ta, te recomandau ca fiind un om de nădejde, neînfricat sau sensibil și puneau înaintea ta câteva dintre intențiile pe care le ai sau experiențele prin care ai trecut. De când mi-a făcut scurta introducere, am început să le recunosc și să învăț să citesc pe ii, pe covoare și țoale, pe bundițe și cojoace. Am prins și mai mare drag de ie și de ce reprezintă ea, iar ultima mea achiziție are ca semn principal coloana ca legătură între Cer și Pământ, lucru care mi se pare că se potrivește perfect la o ie de sărbătoare.

Am făcut această introducere deoarece ieri la Federația de Rugby s-a prezentat noul echipament al Stejarilor care vor purta însemne ale culturii tradiționale românești pe echipamentul de joc, începând cu 2014. Proiectul inițiat de Frederația Râmână de Rugby și de Asociația Semne Cusute va fi valabil și pentru Cupa Mondială din 2015. Partidele internaționale din cadrul Cupei Europene a Națiunilor vor fi prima ocazie în care Stejarii vor promova aceste valori.

RPS4430Foto: FRR

„Ne dorim ca Stejarii să fie o esență a ceea ce înseamnă România. Știm cu toții că sportul este cel mai bun ambasador și vrem să profităm de această ocazie, pentru a arăta lumii întregi dovezi ale culturii noastre. Am ales, dintre zecile de motive tradiționale românești, pe cele mai puternice, pentru ca ne inspiră ceea ce semnifică. Mai mult, simbolul ales pentru 2014 va fi cusut pe tricoul de joc, pentru a întări mesajul legat de păstrarea tradiției noastre. Stejarii au îmbrățișat cu entuziasm aceasta idee și sunt nerăbdători să lupte în noul echipament” spune Lucian Lorin, Director de Comunicare și Marketing al Federației.

Și sunt, într-adevăr unele dintre cele mai puternice:

semne cusute

Traducerea?

Semnele trezesc FORȚA din noi. din nou.

Primul semn este ”Cârligul Ciobanului” care reprezintă infinitul, în acest context – lupta continuă, regenerare.

carligul

Semnul principal, cel care e cusut mai mare pe echipament, este ”Coarnele Berbecului” – energie, forță, bărbăție, semn masculin.

berbec

Așadar, cartea de vizită a Stejarilor noștri va fi forța, energia bărbătească, puterea să sporească la nesfârșit, lucru cum nu se poate mai nimerit, iar acest semn poate deveni Haka noastră, sursa suplimentară de motivație și putere de acasă.

berbeccc

Toate explicațiile, dar și celelalte motive de bază le găsiți pe pagina de Facebook Semne Cusute.

„Este o onoare pentru noi să susținem legătura dintre tradiția românească și acest sport cu tradiție în România, înnobilând tricourile Stejarilor cu simboluri străvechi, ce exprimă valorile neamului. Asumarea lor este un pas înainte spre redescoperirea identității noastre” spune Ioana despre această colaborare.

Despre munca extraordinară pe care o face Ioana în păstrarea, explicarea și înțelegerea semnelor cusute, puteți citi mai multe pe blogul ei de unde puteți învăța enorm.


  1 Comentariu

  1. Pingback: Insemne traditionale romanesti pe noile tricouri ale echipei nationale de rugby | Pandutzu.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *